VVV bezoek punten

Ook dit jaar heeft het VVV weer mooie locaties kunnen vinden waar u als fietser even kunt opsteken

Dinsdag 3 juli 2018 mogelijk op de 40 en 60 kilometer route

Hervormde Kerk te Kouderkerk

De Hervormde Kerk is zonder twijfel het oudste nog bestaande (rijks)monument van het dorp. Op deze plek moet in de 10’eeuw al een kapel aanwezig zijn geweest. De eerste schriftelijke vermelding van de kerk dateert uit 1305. In dat jaar schonk Vrouwe Alveraat, weduwe van Dirk van Poelgeest, een jaarlijkse gift van drie ponden aan de kerk van Koudekerk tot het lezen van Heilige missen tot rust van de ziel van haar echtgenoot.

De kerktoren dateert uit de eerste helft van de 13′ eeuw met latere klokkenverdieping. In 1453 is het koor gebouwd als zoenoffer voor de moord op Aleida van Poelgeest. Aan de noordzijde van het koor bevindt zich de kapel van de familie Van Poelgeest met grafkelder uit ca. 1400, gerestaureerd in 1603 (jaartal in boog boven toegangsdeur). Eind 15e eeuw is het schip vergroot en kreeg de kerk haar huidige omvang met transepten. Het portaal aan de zuidzijde is 18e eeuws, de Consistorie is gebouwd in 1780. Het is een ruime, laat-gotische kruiskerk met ingebouwde toren en in de oostwand vroeg- gotisch muurwerk. In  2008 werd een jarenlange restauratie van exterieur en interieur van kerk en toren voltooid.

Bezienswaardigheden in kerk zijn:

Interieur van de kerk, Preekstoel, Consistorie met schilderij van Monté, Rouwbord, Kerkelijk zegel in een raam.

Woensdag 4 juli 2018 mogelijk op de 40 en 60 kilometer route

Oudhoornse kerk Alphen aan den Rijn
U bent zojuist begonnen met de Laura fietstocht en direct al een mooie gelegenheid voor een kopje koffie of thee.
We bieden U dit graag aan om gelijk van de gelegenheid gebruik te maken het schitterende monument uit 1615 even te bezichtigen. Dit kerkgebouw staat bekend om haar 17 gebrandschilderde ramen , het prachtige orgel uit 1783 en de bekende grafkelder die speciaal vandaag open wordt gesteld.
Alle reden om even te rusten en te genieten van wat Alphen aan den Rijn en met name de Oudshoornse kerk te bieden heeft.

Bilderdam mogelijk op de 40 en 60 kilometer route

Art Galerie Studio van Ada Gons Goosen
Na circa 30 km bij punt 35/36 van de route staat op Bilderdam 28 een mooi, oud, wit huis, waarin de Art Galeries Studio van Ada Gons Goosen zich bevindt.
Dit jaar werkt Ada samen met veel scholen. Je ziet er dan ook werken van allerlei technieken, van olieverf, acryl, waterverf tot pen- en kleurtekeningen.
Het is echt de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen.
Entree voor de studio is gratis.

Donderdag 5 juli 2018 mogelijk op de 40 en 60 kilometer route

Boomkwekerij Museum Boskoop
In het Boomkwekerijmuseum kunt u een beeld krijgen van de boomkwekerij van gisteren, vandaag en morgen.

Naast een permanente expositie, een authentieke boomkwekerswoning, loods en museumkwekerij is er deze zomer de expositie Plant & Eter.

In het ontvangstpaviljoen of op het terras kunt u een consumptie gebruiken.
Entree via een Museumkaart of tegen het gereduceerde tarief van € 2,50.

Alphense Molen de Eendracht mogelijk op de 40 en 60 kilometer route                                        

U komt nu bij de molen de Eendracht . Om dit prachtige monument uit 1898  in Alphen aan den Rijn in stand te houden wordt er door een team van meer dan 30 vrijwilligers hard gewerkt . Elke zaterdag wordt er in deze korenmolen tarwe gemalen en is de molen opengesteld voor publiek . Hoogvliet Bakkerij BV is al jaren een belangrijke afnemer van volkorenmeel. Daarnaast wordt een groot assortiment aan meelproducten verkocht in het winkeltje bij de molen . Uniek aan deze molen : De enige molen met een dubbel uitgevoerd spoorwiel! Een bezoekje aan deze molen is echt de moeite waard ! Helaas is het winkeltje niet open op 5 juli.

Vrijdag 6 juli 2018 mogelijk op de 40 en 60 kilometer route

Stichting Historisch Museum Hazerswoude,
In de Dorpstraat op de hoek links (De Torenstraat) vindt u een prachtig pand waarin het Hazerswouds museum is gevestigd. Er is op dit moment een leuke expositie over : Gluren bij de Buren, deze tentoonstelling, met foto’s, gaat over hoe de kernen van de Gemeente Alphen a.d. Rijn  er in de jaren 1918 tot 2000 er  uit zagen. Zeker de moeite waard om af te stappen. De entree is gratis, een kleine bijdrage wordt op prijs gesteld en de koffie staat klaar voor € 1,00.

Kaasboerderij “Lena’s Hoeve”
U heeft even moeten fietsen maar;
Voor kaas o zo fijn moet u bij Kaasboerderij “Lena’s Hoeve” zijn.
Vandaag is de winkel speciaal voor de LAURA-fietsers geopend!
Daarnaast kunt u een rondje lopen over de boerderij
Of gezellig wat drinken op het terras.